15 Eylül 2014 Pazartesi

Park Royal Oteli

PARKROYAL Oteli, Singapur

“Mimarlar, kente yeşil bir jest yapabilirler.”
Singapur merkezli Woha Architects çok uzun zamandır nihai ‘yeşil kent’ savunucusu olarak tanınırlar ki onlar için önemli olan kentin vahşi gibi bırakılmış olmasındansa daha fazla bitkiden oluşmuş olması...
Woha, Parkroyal’i ‘bahçe gibi bir otel’ olarak tasarlamış. Frangipani ve palmiye ağaçlarını destekleyen bol dökümlü bir sargı gibi tropikal bitkilerle düzgün silüetli muazzam gök bahçeler oluşturularak, her dört katta bir misafir odalarının arasındaki kolonlarla desteklenmiş.
Singapur’un son dönem mimarisi - özellikle şehir merkezi ve etrafında - jenerikten başka bir şey değil; iklim ve kültür farklılıkları gözetilmeksizin dünyanın herhangi bir yerinde görülebileceğiniz yapılar. 

Oysa mimari anonimdeki denge, bir dizi faktörü içinde barındırmasına rağmen yenilikçi tropikal bir şehri göz ardı etmiştir. Woha ise bu projesiyle Singapur’un modern silüetinin yersiz mülayimliğine aldırış etmeksizin kentin konumunu benzersiz bir ifade ile yeniden yorumlamıştır.
“Mimarlar, kente yeşil bir jest yapabilirler” diyor Woha ve Asyalı şehirlerin topluluk hissi veren mimarisinin kendine özgülüğünü ve vizyonunu yeniden canlandırmayı arzuladıklarını belirtiyor. Mimarisi temelde organik ama değişken geometrisinin amacının büyük olduğunu söylüyor.
Woha projeji şöyle tanımlıyor, “Bu sıradışı bahçe gibi bina konsepti idealize edilmiş bir yeşil şehir. Kentin cadde ölçeğini yeniden tasarlamayı istedik ve böylece insanlar caddeden geçerken ilginç ayrıntıları yakalayabilirler. Ayrıca şehirdeki bina kütlelerinin genel silüetini bahçe temalı estetik bir yapı ile önleyebileceğimizi düşündük.”











Resimler: Google

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder