8 Eylül 2014 Pazartesi

Modern Evler

Sharifi-ha Evi

 



Projenin konseptini belirsizlik ve esneklik oluşturuyor. İçerinin duyusal, mekansal kalitesi ile cephenin biçimsel konfigürasyonu, dönen kutuların yer değiştirmesi aracılığı ile binanın açık/kapalı hacmine ya da içe/dışa dönük olma durumuna doğrudan cevap veriyor. Bu değişiklikler değişen mevsimlere ve çeşitli senaryolara göre meydana geliyor.
Projenin uygulandığı arazide binanın ana cephesinin oturtulacağı genişliğin, arazinin derinliğine göre daha kısa olması 2 boyutlu cephenin 3 boyutlu bir hacime dönüştürülmesine neden olmuş. Böylelikle İran kültüründe yer alan mevsimlik odaların -kış için Zemestan-Neshin, yaz için Taabestan-Neshin- sakinleriyle birlikte yer değiştirmesine gerek kalmıyor, oda yer ve yön değiştiriyor. Aynı zamanda yaz aylarında istenilen teraslara, şeffaflığa ulaşılabilirken, soğuk kış aylarında hacim minimuma indirilebiliyor.
Sharifi-ha Evi'nin 2 bodrum katı spor, eğlenme ve dinlenme alanlarına ayrılırken, zemin katta otopark ve temizlik odaları bulunuyor. Birinci ve ikinci katlarda evin yaşam alanı; üçüncü ve dördüncü katlarda ise odalar yer alıyor.